петък, 14 октомври 2016 г.

Турция за два дни блокира работата на Google Drive, Dropbox, OneDrive и GitHub

В края на миналата седмица Турция блокира работата на няколко облачни услуги, включително Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, както и онлайн-услугата за създаване и работа на IT проекти GitHub.

Турското правителство бе принудено да използва толкова твърд подход, за да предотврати изтичането на електронната кореспонденция на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албйрак (Berat Albayrak), който е и зет на действащия в момента турски президент Реджеб Тайип Ердоган (Recep Tayyip Erdoğan). Чрез блокирането на тези облачни услуги правителството се опитва да усложни достъпа до базите данни с електронните пощи и да спре по-нататъшното разпространение на тази информация.

Похитена е електронна кореспонденция с обем 17 GB, включително 57623 електронни писма за периода месец април 2000 година и до края на месец септември тази година. Кражбата на електронната кореспонденция е извършена от хакерската група Redhack. Разследването на случая показа, че данните наистина са откраднати.

Според уеб-портала thenextweb, електронната кореспонденция е включвала информация за това, как Ердоган е използвал своята длъжност и власт за влияние върху средствата за масова информация и неговите указания за публикуване на точно определена информация в някои вестници.

В неделя работата на Google Drive в Турция бе възобновена.

0 коментара:

Публикуване на коментар