неделя, 26 март 2017 г.

Apple заяви, че публикуваните от WikiLeaks експлойти са отдавна отстранени


Apple официално заяви, че публикуваните от сайта WikiLeaks уязвимости за iOS, използвани за хакването на Mac и iPhone са отдавна закрити. Информацията бе публикувана от TechCrunch.

WikiLeaks нарече огромният комплект секретни документи на ЦРУ Vault 7, а първата част, публикувана неотдавна, получи името Year Zero и съдържаше 8761 документа от изолирания Център за електронно разузнаване на ЦРУ. Вчера бе публикувана втората част на тези тайни материали, която този път е наречена „Тъмна материя“ (Dark Matter) и е фокусирана върху инструментите, с които тайните служби проникват и заразяват устройствата на Apple.

Apple много бързо реагира на тази тема и заяви, че подобни експлойти може и да е имало, но те отдавна отстранени.
Ето част от официалното изявление на Apple относно документите Dark Matter:

„Ние се запознахме с разкритата от WikiLeaks информация. Нашият първоначален анализ показа, че става дума за уязвимости, които са фиксирани и отстранени още през 2009 година, във времената на iPhone 3GS и 3G. Всички останали уязвимости за всички Mac компютри са намерени и премахнати през 2013 година„.

Технологичният гигант знае, че специалните служби от целия свят търсят уязвимости в неговите устройства, но специалистите на Apple правят всичко възможно, за да защитят потребителските данни.0 коментара:

Публикуване на коментар