вторник, 21 март 2017 г.

Стивън Хокинг


Професор Стивън Хокинг, известен с научните си трудове по теоретична физика, възнамерява да полети в космоса в рамките на космическата програма на компанията Virgin Galactic. Ученият съобщи това в интервю за Morning Britain.

Virgin Galactic възнамерява да предложи програма за туристически суборбитални космически полети, предназначена за всички желаещи. В бъдеще компанията възнамерява да предложи и орбитални полети.

„Полетът в космоса ме прави щастлив. Мислех че никой няма да иска да ме вземе, но Ричард Брансън (шефът на Virgin Galactic) ми предложи място във Virgin Galactic и аз моментално се съгласих“ – каза Хокинг.

Стивън Хокинг е теоретичен физик, известен популяризатор на науката и автор на книгата „Кратка история на времето“, продадена с тираж над 10 милиона. Хокинг се занимава и с изучаването на проблема с възникването на космологичната сингуларност – първичното състояние на Вселената, според който тя непрекъснато се разширява, съгласно теорията за Големия взрив.

През 1963 година на 22-годишния Хокинг е поставена диагноза амиотрофична латерална склероза (АЛС) и лекарите му дават не повече от 2-3 години живот. Но прогнозите се оказаха неверни – ученият продължи работата си, женен е два пъти и е баща на три деца.

Дори и напълно парализиран, Хокинг води активен живот – пише научни работи, преподава и общува със света чрез компютърен синтезатор на човешка реч.
0 коментара:

Публикуване на коментар