понеделник, 13 март 2017 г.

Cassini засне загадъчен спътник на Сатурн с форма на летяща чиния

Космическият апарат на НАСА Cassini, който сега се намира в орбита около Сатурн засне и изпрати на Земята няколко фотографии, на които се вижда един от най-загадъчните спътници на гигантската планета – Пан (Pan). Този спътник се намира в пределите на пръстена А и оказва огромно влияние на формата и строежа на системата пръстени на Сатурн.

Сега Cassini е в орбита около Сатурн, която преминава много близо до пръстена А. Това е предпоследната фаза от мисията, даваща възможност на учените за по-подробно изучаване на тънката пръстенова система на гигантската газова планета и нейната система от спътници. Cassini трябва да направи още пет обиколки около пръстените на Сатурн, след което ще започне финалният етап на неговата мисия, наречен „Великият финал“, планиран за 26-ти април тази година.

Пан се счита от учените за спътник-пастир, който се движи около Сатурн в рамките на неговата пръстеновидна система. Спътниците от този вид поддържат постоянна ширината на празното пространство между пръстените, а гравитационното влияние на спътника поражда вълнообразни движения на материала на пръстените.

На 7-март тази година Cassini се доближи до Пан на разстояние 12 572 километра и го засне. Фотографиите са реални без никаква електронна обработка. Но и без допълнително изчистване и обработка се виждат особеностите и твърде необичайната форма на спътника – един плосък свят с екваториални изпъкналости.Вижте повече: https://www.kaldata.com

0 коментара:

Публикуване на коментар