понеделник, 13 март 2017 г.

CyberEdge: рансъмуерът е засегнал 61% от организациите

Поредното потвърждение за огромния мащаб на разпространението на изнудващи компютърни вируси стана информацията, че през 2016 година от рансъмуер са пострадали 61% от организациите.

Аналитичната компания CyberEdge Group представи поредния доклад Cyberthreat Defense Report, в който се казва, че от рансъмуер са пострадали огромен брой компании. Едва 54% от пострадалите са успели да декриптират файловете си безплатно, 33% са заплатили, а 13% са изгубили данните си.

Отчетът показва ръст в проникването на рансъмуера във фирмените мрежи главно поради ниската компетентност на персонала. Най-често заразяването става заради служители, които следват съмнителни линкове в електронната поща, изтеглят неизвестно какви файлове и т.н. Ако има заразяване, спирането на неговото разпространение във фирмените мрежи не е лесно. Повечето компании започват да инвестират в обучение на персонала с цел да избегнат рансъмуера.
Расте и броят на кибератаките. През 2014 година 62% от организациите са станали тяхна жертва, през 2015 година те са вече 70%, а в 2016 година – 76%. Към днешен ден пострадалите компании и организации са 79%.

CyberEdge Group проведе и анкета, с която запита, кои 11 приложение и технологии се използват най-много е предприятията. Защитни стени за базите данни и уеб-пространството използват 65% от предприятията.Вижте повече: https://www.kaldata.com/

0 коментара:

Публикуване на коментар