неделя, 12 март 2017 г.

Български иновации са на път да влязат в проекта Hyperloop

Български изследователски екип е на път да се включи в развойната работа по проекта за хипер-магистралата на бъдещето – Hyperloop.

Международният отбор с българско участие „rLoop“ взе една от шестте топ-награди в студентското състезание „Hyperloop“. Призът, грабнат от тима, е за дизайн, механика, батерия и модулна захранваща система, съобщиха участниците.
През юни 2015 г. SpaceX на Илон Мъск обяви отворена надпревара за университети и студенти от областта на инженерните науки за проектиране и изграждане на транспортна капсула за транспортиране на хора чрез вакуумна тръба. Проектът Hyperloop предвижда изграждането на мащабна транспортна система, чрез която хората ще могат да се придвижват при скорости от порядъка на 700 km/h. Мъск реши да насърчи хора от цял свят да участват в дръзкия проект, заради което стартира състезанието за студенти чрез SpaceX.
Разработката с българско участие е единствената, която не е свързана с конкретен университет или школа. Екипът се е събрал чрез Reddit и се състои от 140 членове от различни страни. Според Business Insider, екипът е работил виртуално и неговите членове са се виждали лице в лице само веднъж – при участието в етапа на проектиране миналия януари. Тяхната капсула, наречена rPod, използва магнитна левитация за придвижване.


„Съдиите решиха да няма 1-во, 2-ро и 3-то място за 6-те финалиста… Лично определеният от Елън отбор и награда за иновативна капсула дойде при нас“.
В състезанието участваха над 1 200 кандидати от цял свят, а според някои източници – над 1 700. От тях инженерите на SpaceX определиха 30, които достигат до финала. Той се състоя в края на миналата седмица, за да отличи шестима победители.
„Явно, че може и България да е сред най-добрите в технологиите, под покрива на топ-иноватора Елън Мъск“, коментира Рангелов.
Предстои втората част от състезанието след 6 месеца – за най-висока скорост във вакуум, където българският екип ще участва на финала.

0 коментара:

Публикуване на коментар