четвъртък, 25 май 2017 г.

НАСА започва мисията си до Марс през 2018 г.


Но пилотируемият кораб ще потегли към Червената планета не по-рано от 2030 г. от станция в космоса

Марсианската мисия на НАСА ще започне още през 2018 г., но стартът на пилотируемия кораба до Червената планета е насрочен за по-късно от 2030 г., съобщи Space.
За разлика от частната компания SpaceX, която планира да изпрати хора на Марс още през 2022 г., НАСА оценява прагматично своите сили. Пилотируем полет до Марс не се очаква от агенцията преди 2030 г.
Междувременно, в интернет се появиха подробности за проекта на НАСА. Публикация в Space твърди, че агенцията ще започне марсианската си мисия още през 2018 г., или повече от 10 години преди пилотируемият кораб да потегли към Червената планета.
В рамките на мисията, астронавтите ще прекарат около една година на междинна станция в космоса. Първата фаза на проекта, която ще стартира през следващата година, включва четири пилотируеми полета – те ще доставят оборудване в определена точка от пространството между Земята и Луната.Графикът на НАСА за покоряване на Марс се простира повече от десетилетие напред във времето (източник: НАСА)

По-конкретно, ще бъдат доставени научно-изследователски модул, източник на захранване, части за станцията Deep Space Gateway, на която ще се поместват астронавтите, и друго необходимо оборудване. Тези полети ще се проведат в периода от 2018 до 2020 г.
Втората фаза ще започне през 2027 г. Тя предвижда изпращане към Deep Space Gateway на космическия кораб, с който астронавтите ще се отправят към Марс. В момента дори не е започнало изграждането на кораба. Шест компании вече разработват проект за подобен кораб по искане на НАСА в рамките на програмата NextSTEP.

Самите астронавти ще пристигнат последни на станцията Deep Space Gateway. Освен това ще им се наложи да престоят една година на нея, преди да се отправят с кораба към Марс.
Стойността на проекта се оценява на около 1 трлн. долара, които са изчислени на базата на програмата Apollo. Като се има предвид, че все още не са проектирани космическият кораб и станцията Deep Space Gateway, окончателна стойност на мисията вероятно ще претърпи сериозни корекции.0 коментара:

Публикуване на коментар