събота, 20 май 2017 г.

И престъпниците имат сърце

Атаките с кибероръжията на АНС и Wannacry ни демонстрираха за пореден път колко сериозна е рансъмуер заплахата. Антивирусната индустрия не се справя със защитата от тях. Специалистите по интернет защита също. Математиката е константа, която не може да бъде преборена и все по-високите нива на криптиране на данните, означава, че спасение няма. Остава ни единствено да разчитаме на милостта на киберпрестъпниците. Както е направил тайванец, например. Заразен с рансъмуер с името ThunderCrypt, той получава възможността да проведе разговор с хората, заразили системата му.

„Месечно получавам само $400. Наистина ли искате да ми причините това?“, пита жертвата, която е изнудвана за биткойни в размер на около 600 долара.

„Не, не искаме. Честно казано, тайванската ни кампания се оказа пълен провал. Изглежда, че значително надценихме прихода на населението на вашата държава“, пишат изнудвачите. „Така че, ок. Няма нужда да плащате. Включихме ThunderCrypt в декриптиращ режим за компютъра ви. Следователно, щом съръврът ни установи връзка с компютъра ви, декриптирнето би трябвало да започне автоматично. Ако не започне, ни уведомете“, пишат авторите на атаката. Все пак, те му казват, че ако може да дари малка сума, може да го направи на посочен биткойн адрес.

0 коментара:

Публикуване на коментар