понеделник, 15 май 2017 г.

Shkolo.bg - дигитална революция в българското училище (интервю)

Shkolo.bg - дигитална революция в българското училище (интервю)

Любомир Николаев Ваньов е възпитаник на МГ Видин, а после – на ФМИ, Софийски университет. В момента е главен технологичен директор на Shkolo.bg – проект, чиято цел е да прекрати завинаги хартиената бумащина в училищата, заменяйки я с изцяло дигитализирана система, изпълняваща същата функция – но много по-добре. Ето какво си говорихме с Любо относно това какво е да си предприемач в България, как се преодоляват трудностите, колко е важно да имаш добър екип и какво наистина променя Shkolo.bg в света.

Koга усети за пръв път предприемаческата искра и как реши да последваш импулса за това да създадеш собствен продукт?

Спокойно мога да кажа, че предприемаческата искра я усетих преди повече от 10 години, а решението да я следвам беше едно от лесните. Защото си давам сметка, че един предприемач, особенно в началото, трябва да инвестира много от времето си в компанията. Затова реших, че е по-добре тази инвестиция да я направя колкото се може по-рано, за да мога на по-късно, когато създам семейство, да се фокусирам върху него.
Откакто се помня съм опитвал да правя бизнес под някаква форма. Първите предприемачески искри усетих още като ученик. Оттогава датират и първите ми бизнес начинания. Иначе първият софтуерен продукт, който създадох, беше електронен дневник и току-що бях завършил 12 клас. Година по-късно го продадох, защото успях да идентифицирам проблеми, които не мога да реша с наличните ресурси. Около 2 години след това създадох друг продукт - за складовите наличности в училищата. От него обаче си извадих други много важни поуки от бизнес гледна точка. И няколко години по-късно се появи Shkolo.

Част от екипа на Shkolo.bg

Част от екипа на Shkolo.bg

Как ти хрумна идеята за Shkolo.bg и кога направи първите крачки за осъществяването на проекта?

Shkolo е естественото продължение на предишните ми няколко проекта в образователната сфера. Просто преди две години с Миро, с който се познаваме от малки – и двамата сме участвали в предходните проекти – пък и двамата сме учителски чеда, седнахме и си казахме, че образователната система има нужда от качествен софтуер. Вече бяхме идентифицирали основните проблеми и преценихме, че имаме експертизата в тази сфера и мотивацията да ги решим. Първата стъпка беше да сформираме екип, защото който и каквото да говори, бизнес без добър екип не се прави. След сформирането на екипа започна писането на софтуера и търсене на училища партньори за разработката и получаване на обратна връзка.

С какви пречки се сблъскваше в началото?

Пречките не бяха толкова много, защото имахме опит в тази сфера. Благодарение на експертизата, която бяхме придобили през годините, бяхме наясно какво трябва да се случи. Също така знаехме, че това няма да е лек и бърз процес. От втория продукт, който правих за училищата, вече имахме модул "Склад" и решението беше лесно: „Дневник". Имахме знанията какво трябва да се случи, имахме и партньорите, които ни помогнаха допълнително. Постепенно се появиха и другите модули след проучване и желание на училищата, с които работим. Платформата расте със всеки изминал ден. Всичко това се случва благодарение на нашите партньори, които виждат добавената стойност на продукта и искат все повече улесния за тях.

Любомир Ваньов, главен технически директор на Shkolo.bgЛюбомир Ваньов, главен технически директор на Shkolo.bg

Как се възприема от обществото дигитализирането на съвременните училища, отвъд хартията и бумащината?

Интересът определено нараства, въпреки че се опитваме да променим най-консервативния сектор. Просто технологиите последните 10 години навлязоха много в нашия живот и то във всяка сфера. Хората усещат удобствата и добавената стойност от технологиите, точно затова нараства интересът към дигитализацията. Техниката не е на онези високи цени, като преди години. Тя е лесно достъпна на ниски цени. Това допринася много за дигитализацията.

 

Прочете повече на:

http://hicomm.bg/intervu/shkolobg-digitalna-revolyuciya-v-blgarskoto-uchilishche-intervyu.html

0 коментара:

Публикуване на коментар