петък, 30 март 2018 г.

Китайската космическа станция пада на първи април

Учените вече имат по-точен прозорец за края на „Тянгун" 1

 

Китайската космическа станция „Тянгун" 1 (Tiangong-1) съвсем не на шега ще падне на Земята на 1 април т.г. Това показват последните изчисления на астрономите, които вече имат по-точен прозорец за събитието, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА).

 

Учените изчисляват, че от следобед на 31 март до следобед на 1 април е най-вероятният прозорец за навлизане на "Небесния дворец" в атмосферата. Общо прозорецът е в рамките на около 16 часа, в които във всеки един момент е възможно станцията да започне навлизането си в атмосферата.

 

От ЕКА казват, че в нито един момент няма да бъде възможно да се каже кога точно ще започне навлизането. То може да се случи в голяма зона над Земята, с ширина приблизително от България до малко под най-южната точка на Африка по цялата обиколка на планетата. Най-вероятни за двете крайни точки, защото там станцията прекарва най-много време.

 

ЕКА ще обновява прогнозата си все по-често. Космическата станция тежи около 9 тона и е с размерите на автобус. Смята се, че тя е напълно извън контрол, което прави изчислението на траекторията ѝ трудно. Според повечето учени, включително и центъра CORDS датата на падането ще е 1-ви април. Според американските военни обаче, късният следобед на 31-ви март калифорнийско време, плюс-минус 14 часа е по-вероятно.

 

Любителите вече правят и карти с най-вероятните траектории на навлизане на космическата станция в атмосферата. С червени точки пък са отбелязани градовете с над 1 млн. души. Все пак очакванията, че станцията ще породи някакви щети са малки. Повечето елементи ще се разпаднат и изгорят в атмосферата, но е възможно някои малки отломки да паднат на земята. Къде ще се случи това обаче не може да се предвиди не само заради неясната траектория, но и невъзможността да се предвиди как точно ще протече разпадането и на каква височина. А всичко това ще повлияе на региона, над който може да паднат отломки.

0 коментара:

Публикуване на коментар